Hoe bewaar je vers fruit het best?

Hoe bewaar je vers fruit het best?

Je hebt een fruitmand besteld aan huis of op het werk, maar hoe bewaar je best die verschillende fruitsoorten? Kun je fruit zoals kiwi’s en frambozen het best bewaren in de koelkast of in een fruitschaal? Welke fruitsoorten bewaar je best niet samen? Met deze handige tips blijft fruit langer vers.
Algemene tips

 1. Was het fruit niet met water:
  Wil je fruit langer bewaren? Bewaar het dan ongewassen! Fruit heeft van nature een beschermlaag waardoor bacteriën en schimmels minder snel kunnen groeien. Fruit spoel je best af net voor je het gaat opeten of gebruiken in een gerecht.
 2. Ethyleen:
  Wanneer fruit rijpt, komt er ethyleengas vrij. Dit gas zorgt ervoor dat alles dat in de buurt ligt ook sneller zal rijpen en bederven. Het is dus beter om sommige fruitsoorten van elkaar gescheiden te bewaren. Appels, peren, perziken en bananen produceren veel ethyleen. Deze houd je dus best uit de buurt van andere fruitsoorten. Wil je een stukje fruit sneller laten rijpen? Leg er dan een banaan naast.
 3. Versnijd ze wanneer nodig:
  Probeer fruit zo laat mogelijk klaar te maken, door het snijden gaan vitamines verloren. Sommige fruitsoorten worden sneller bruin door ze te snijden. Dit kan je makkelijk voorkomen door ze te besprenkelen met citroensap.
 4. Exotisch fruit:
  Exotische vruchten kan je beter in een kelder of donkere plek bewaren. Op deze manier gaat er qua smaak niks verloren en kunnen ze nog narijpen. De optimale temperatuur is 15 graden. Je kan ze ook in een fruitmand plaatsen maar dan zorg je er best voor dat ze niet gestapeld worden en ze voldoende ruimte hebben zodat er lucht aankomt.
 5. Citrusvruchten:
  Net zoals exotisch fruit bewaar je citrusvruchten ook best in een fruitmand. Bij warm weer kan je ze eventueel in de koelkast bewaren. Let er wel op dat citrusvruchten geurtjes uit de koelkast absorberen. Ze blijven buiten de koelkast ongeveer 14 dagen goed.

In of uit de koelkast?

De meeste fruitsoorten bewaar je best in de koelkast. Al heeft dit in de meeste gevallen een negatief effect op geur en smaak. In een fruitschaal kan ook, maar dan blijven ze minder lang vers. Exotische fruitsoorten en citrusvruchten bewaar je best buiten de koelkast.

Fruitsoorten in de koelkast

 • Aardbeien: Als je ze langer dan 1 dag wil bewaren, bewaar je ze best in de koelkast. Spoel aardbeien met het kroontje er nog aan. Anders nemen ze te veel vocht op en dit is zonde van de smaak!
 • Abrikozen, perziken en nectarines: Voor je ze opeet leg je ze even uit de koelkast, zo kan de smaak herstellen.
 • Bessen: bewaar je best in een papieren zak. Leg er keukenpapier in om het vocht te absorberen, zo blijven ze langer vers.
 • Druiven: bewaar ze in een papieren zak of op een bord. Je kan ze langer bewaren als je ze aan de tros laat zitten.
 • Kersen: Je wast ze best met het steeltje eraan. Zo behouden ze hun smaak.
 • Appels: Appels kan je ook buiten de koelkast bewaren. Ze blijven dan wel iets minder lang vers.
 • Kiwi’s: Blijven tot 2 weken vers, afhankelijk van de soort. Wil je ze langer bewaren? Bewaar ze dan in de vriezer. In het vriesvak kan je tot 3 maanden bewaren.
 • Peren: Zijn de peren nog niet helemaal rijp? Leg ze dan uit de koelkast zodat ze sneller kunnen rijpen.

Fruitsoorten buiten de koelkast

Deze fruitsoorten kan je best in de koelkast bewaren, maar dan verliezen ze een beetje van hun smaak. Wanneer deze fruitsoorten gesneden zijn, bewaar je ze wel beter in de koelkast.

 • Ananas: Een ananas in stukjes? Deze bewaar je goed afgedekt in de koelkast.
 • Citroenen: Wil je citroenen langer bewaren? Bewaar ze dan in een afsluitbare plastic zak in de koelkast, zo kan je ze maar liefst 4 weken bewaren.
 • Bananen: Wil je voorkomen dat bananen te snel rijp worden? Wikkel dan een plasticfolie rond het uiteinde van de banaan.
 • Limoenen: Je kan ze in de koelkast bewaren maar dan verliezen ze hun smaak.
 • Mandarijnen: Je bewaart ze best op een donkere plaats.
 • Mango's: Leg mango's niet bij sterk ruikende producten. Ze nemen makkelijk andere geuren op.
 • Meloenen: op lage temperaturen gaat een meloen sneller rotten
 • Pruimen: Buiten de koelkast blijven ze tot 6 dagen goed.
 • Sinaasappels: Leg ze in de koelkast als je ze langer wil bewaren, maar hierdoor worden ze minder sappig.
 • Pompelmoes: Als een pompelmoes roze vlekjes op de schil heeft, wil dit zeggen dat ze erg sappig is en sterk van smaak.

Onze fruitmanden ontdekken?

Bestel onze fruitbox vandaag nog!