Hoe kies je rijp fruit?

Fruit is heerlijk, maar er is niets zo teleurstellend dan een stuk fruit nemen dat nog niet rijp is of juist overrijp geworden is. Hoe weet je wanneer het juiste moment aangebroken is om het fruit op te eten? We geven een aantal handige tips zodat je steeds volop kan genieten van een overheerlijk stukje fruit.

Kijk, voel, ruik

Kleur: Sommige vruchten, zoals bananen en appels, veranderen van kleur als ze rijpen. Anderen, zoals watermeloenen, blijven hetzelfde van buiten maar ontwikkelen een diepere klank als je erop tikt.

Textuur: Rijp fruit is stevig, maar geeft toch mee als je er lichtjes in knijpt. Voelt het fruit te zacht? Dan zal het overrijp zijn. Voelt het fruit te hard? Wacht dan nog even tot het helemaal rijp is.

Geur: Rijp fruit heeft vaak een heerlijke, zoete geur. Als fruit lekker zoet ruikt, is het klaar om op te eten.

Specifieke vruchten

Bananen: De meningen over een perfect rijpe banaan verschillen nogal. Een groene banaan is sowieso nog niet rijp. Bananen zijn eetbaar wanneer ze geel worden. Een lichtjes groene banaan zal minder rijp zijn dan een gele banaan met bruine vlekjes. Is de banaan volledig bruin? Dan zal ze sowieso overrijp zijn.

Avocado’s: Een rijpe avocado heeft een donkergroene, paarsachtige tot bruine schil en geeft lichtjes mee als je erop drukt. Is de avocado te zacht? Dan is hij overrijp? Een groene, harde avocado is nog niet rijp genoeg.

Perziken: Rijpe perziken hebben een gele kleur met een oranjerode gloed. Ze geven lichtjes mee wanneer je erop drukt. Voelt de perzik hard aan? Dan is ze nog niet rijp genoeg.

Meloenen: Bekijk het stamgedeelte, dit moet lichtgeel zijn voor watermeloenen en lichtbruin voor cantaloupes.

Fruit thuis of op het werk rijpen

Sommige vruchten zoals peren en kiwi’s kunnen thuis of op het werk rijpen. Leg ze op kamertemperatuur in een papieren zak. De zak helpt ethyleengas vast te gouden, wat het rijpingsproces versnelt.

Bewaren van fruit

Bewaar rijp fruit in de koelkast om het langer vers te houden. Sommige soorten, zoals appels en sinaasappels, kunnen perfect enkele weken in de koelkast blijven.

Wil jij graag een offerte?

Vraag vandaag nog een offerte aan voor uw fruitabonnement.